Reisebrev fra Calgary

Calgary er med sine drøye én million innbyggere den tredje største byen i Canada, og den største byen mellom Toronto i øst og Vancouver i vest. Byen som ligger i provinsen Alberta ved foten av Rocky Mountains er Canadas petroleumshovedstad, og derfor en av landets mest velstående byer. 

Calgary, Foto: privat

Snittlønnen er høy og arbeidsledigheten lav i denne byen som stadig havner på topp ti lister over verdens beste byer å bo i. Samtidig har byen beholdt sin cowboykultur, da landbruk og kvegdrift har vært, og er, en stor industri i de enorme prærieområdene øst for bykjernen.

Fokus på olje og gass

Fokuset på olje og gass gjenspeiles også på the Faculty of Law at the University of Calgary. Juridisk fakultet har et særlig sterkt fagmiljø innen olje og gass, og man kan velge mange forskjellige kurs innenfor petroleumsrett. Dersom slike fag ikke er noe for deg, finnes imidlertid en rekke fag med stor spennvidde. Alt fra Aboriginal law og Water law til Business Associations og Corporate Finance Law tilbys. Uansett hvilke fag man skulle velge, er det viktig å være obs på at Canadas rettssystem er bygget på rettstradisjonen Common Law. Selv om det kan være en liten utfordring, skal man ikke være redd for å dra hit av den grunn. Man plukker fort opp de viktigste forskjellene, og det kan snarere tvert imot være verdifullt å ha litt kunnskap om denne rettstradisjonen som Canada deler med blant annet USA, Storbritannia og Australia.

Gjøre studenten i stand til å løse problemer

Calgary, Foto: privat

Undervisningsmetoden ved U of C består utelukkende av klasser på alt fra 15 til 50 stk, og formen kan kalles en mellomting mellom de forelesninger og kurs vi er vant med ved UiO. Professoren foreleser stort sett i noen emner, men interaksjonen mellom studenter og lærer er til dels større enn på kursundervisningen her hjemme. Selv om det er lite oppgaveløsning, er det praktiske fokuset større en ved UiO. Foreleserne er opptatt av å tegne et bilde av hvordan de juridiske problemene kommer opp og løses i praksis. Hovedfokus er å gjøre studentene i stand til å tre inn i rollen som advokat og løse et problem, snarere enn å kunne alt av akademiske kuriositeter innenfor emnet. Eksamen avlegges på lik linje med canadiske studenter, og man får gjerne velge mellom en 100 % avsluttende eksamen, eller avsluttende eksamen i kombinasjon med en skriftlig oppgave om et selvvalgt tema.

Lett å komme i kontakt med kanadiske studenter

Når det gjelder livet utenfor fakultetet og lesesalen, er Canada og Calgary et meget bra sted å dra av mange grunner. Kulturen er forholdsvis lik den amerikanske, og canadiere er veldig trivelige og utadvendte. U of C har en stor masse av både internasjonale studenter og utvekslingsstudenter, men det er også lett å komme inn i miljøet på ”jussen”. Vi ble tatt med på alt som skjedde, enten det var NHL-matcher (Calgary har NHL-laget Calgary Flames), thanksgivingfeiring, skiturer eller fester.

Mange muligheter for friluftsliv

Calgary, Foto: privat

Det mest unike med Calgary er nærheten til The Canadian Rockies, et utrolig fjellområde som står på UNESCOs verdensarvliste. På sommeren kan man gå fotturer, sykle og fiske. På vinteren kan man gå på ski i Canmore eller stå på ski i Lake Louise, alt mindre enn to timers kjøretur fra sentrum av Calgary. Dersom man er glad i fjell og friluft er derfor Calgary et ideelt sted å tilbringe et semester!

Praktisk informasjon

Rent praktisk er det et par ting man bør være obs på dersom man vil dra til Calgary. Universitetet ligger i den Nordvestre delen av byen, litt utenfor sentrum. Det er også i denne delen av byen man vil bo dersom man er student. Dersom man ikke bor på campus bør man lete etter noe rundt bydelen ”Kensington”, som ligger litt syd for universitetet. Vi bodde på campus, noe som var helt ålreit. Her bor det en god blanding av canadiere og internasjonale studenter. Det finnes flere forskjellige leilighetstyper, og man kan dele en 2BD-appartment slik vi gjorde, eller bo i større leiligheter med 2-3 andre. Ellers har Calgary et C-train, som går fra universitetet og ned til sentrum. Kollektivtransporten er inkludert i et av de mindre beløpene man må betale til universitetet i begynnelsen av semesteret.

Vi har hatt et fantastisk semester på alle måter, og kan anbefale Calgary på det varmeste!
 

Av Fredrik, Peder
Publisert 10. apr. 2012 10:44 - Sist endret 12. des. 2012 14:00