Reisebrev fra Glasgow

Det er synlig at Glasgow er en gammel industriby. Gamle og nye bygninger er plassert om hverandre, og det hele fremstår noe mindre gjennomført ved første øyekast. På den annen side har det sin sjarm.  

University of Glasgow, Foto: privat

Hva vi særlig merket oss var likheten med norsk natur og miljø med trær, bekker og parker. Glasgow byr på store, flotte parkområder som nøye holdes vedlike. De aller fleste studentene forsøker å skaffe seg bolig i West End. Glasgow University ligger i kjernen av West End. Får man seg bolig i denne delen, har man i utgangspunktet alt man trenger rundt seg. I tillegg er det ikke langt fra sentrum hvor du finner shoppinggater, store shoppingsenter, museum osv.

Stor studentby

School of Law er en del av Glasgow University som igjen er et av flere universiteter i Glasgow. Med andre ord, Glasgow er virkelig en eneste stor studentby. Vi merket oss tidlig at dette preget både fasilitetene og menneskene. Alt var generelt veldig studentvennlig. Flere steder tilbys det studentrabatter på restauranter og klesbutikker ved fremvisning av studentkort. Det første som slår deg med universitetet er hvor vakre de gamle hovedbygningene er. I senere tid har det naturligvis tilkommet flere nye bygg slik at det i dag er en stor Campus.

Undervisning og emnevalg

University of Glasgow, Foto: privat

Undervisningen starter i midten av september og avslutter i starten av desember, hvorpå det følger ca to uker med eksamensperiode. Hovedsakelig er undervisningen forelesningsbasert, gjerne kombinert med et visst antall timer med kurslignende undervisning. Stort sett vil man ha undervisning i hvert fag hver uke uavhengig av hverandre. Derfor må man ved oppmelding sørge for at man velger fag som ikke kolliderer.  Dette hensynet, i tillegg til at man er utenlandsstudent og oftest bare i Glasgow for et semester, gjør at valgmulighetene knyttet til fag blir en del begrenset.

Fagene er delt inn i ulike nivåer, hvorav nivå tre og fire utgjør de høyeste nivåene. Disse er fra fakultetets side ønsket forbeholdt utenlandsstudenter som skal være i Glasgow i to semestre. Dersom man er tidlig ute og virkelig ønsker å ta fag på disse nivåene er det mulighet for dette. Det øker valgmulighetene vedrørende fag noe. Avvikling av eksamen blir noe annerledes da du vil få et spesielt opplegg eller en innlevering.

Start leilighetsjakt tidlig

Det beste rådet vi kan gi er å begynne leilighetsjakten tidlig, iallfall for dere som skal reise på høstsemesteret. Vi merket den ekstremt store konkurransen for leietakere på denne tiden, særlig i de populære boligområdene. Klarer man å få tak i bolig før man flytter ned, er det selvfølgelig det beste. Det er mulig å søke på Campus via universitetet, men her blir studenter som skal være et helt år stort sett prioritert. En annen trygg, men ikke like billig løsning er å søke på de ulike private studentboligene (Unite).

Dette er sentrale studenthjem med ny og moderne standard hvor det er mulig å leie for ønsket periode. Vårt største problem var nettopp å få en bolig for kun fire måneder, og det endte med at vi måtte betale for hele seks måneder da dette som den store hovedregel er obligatorisk bindingstid på det private markedet. Dette gjelder særlig for leiligheter på West End som er veldig attraktivt for studenter. Dersom en ønsker å bo på en annen side av byen kan leilighetsjakten og leieperiode være noe gunstigere.

University of Glasgow, Foto: privat

Council tax

Velger man å finne bolig på det private markedet må man være klar over at det er en del praktiske ting å fikse på egenhånd i motsetning til å bo på et studenthjem hvor alt er tilrettelagt for deg. Særlig ”Council tax” som de operer med i Glasgow må man huske å søke om studentunntak for.

Lett å knytte kontakt

Det holder til en studentidrett like ved universitet. Et medlemskap her er svært billig og treningsmulighetene var helt ok. Veldig mange studenter trener her. Det er en fin mulighet til å bli kjent med andre studenter og et møtested utenfor skole. Det finnes ulike studentforeninger ved Universitetet.  Disse er også en gunstig mulighet til å knytte bånd med andre mennesker.

Kort oppsummert er Glasgow en super by å studere i. Et utvekslingsopphold anbefales på det sterkeste. Byen har alt fra nydelig natur, by og kulturliv samt fantastiske mennesker. Skolen er anerkjent, og holder et faglig høyt nivå. Det er veldig lett å knytte bånd til mennesker der da skotter og andre internasjonale studenter er svært vennelige. Vi har hatt et fint opphold og vil alltid huske denne tiden.

Av Camilla, Ruth
Publisert 22. apr. 2013 11:40