Reisebrev fra Leiden

Leiden er en, i nederlandsk målestokk, ganske liten by med rundt 120 000 innbyggere, hvorav ca. 30 % er studenter. Leiden er med andre ord en skikkelig studentby! Leiden er også en typisk nederlandsk by med kanaler som renner gjennom sentrum og smale bygninger. 

Leiden, Foto: privat

Det juridiske fakultet ved Universitetet tilbyr en rekke spennende fag for utvekslingsstudenter som alle undervises på engelsk. Det er også flere forskjellige masterprogrammer som tilbys ved fakultetet.

Lett å orientere seg

Leiden ligger på sørvest-kysten av Nederland, ca. 30 minutter med tog fra Amsterdam. Leiden er en kompakt by som det er lett å komme seg rundt i og orientere seg i. Spesielt enkelt er det om man gjør som nederlenderne og sykler overalt. Sykkel er et must i Nederland! Leiden har også alt man trenger av shoppingmuligheter, utflukter, museer, puber og kafeer.

Men, noe av det jeg likte aller best med Leiden var nærheten til en rekke andre europeiske byer. Amsterdam er 30 minutter unna, Haag er 10 minutter unna, Brüssel  er 2 timer unna, Paris er 4 timer unna. Alt dette med tog!

Studenter fra hele verden

Som utvekslingsstudent i Leiden tar du fag med hovedsaklig andre internasjonale studenter. De andre internasjonale studentene er fra hele verden og man får virkelig muligheten til å bli kjent med studenter fra alle verdenshjørner.

Acculturation days

Leiden, Foto: privat

Jeg startet oppholdet mitt med et program som het «Acculturation days». Dette var et program over 10 dager like før semesterstart der man fikk et intensivkurs i nederlandsk, innføring i nederlandsk kultur, omvisning i byen og mange andre tema. I dette programmet var det selvfølgelig også sosiale aktiviteter på kvelden og i helgene, med blant annet pub til pub-runde, grillfest og kanaltur som gjorde det veldig enkelt å bli kjent med mange studenter helt i starten av semesteret. Dette programmet kostet ca 200 euro, men ga veldig god valuta for pengene og er noe jeg anbefaler sterkt!

Det var også to introduksjonsdager (gratis) ved semesterstart som var mer som en normal fadderuke. Jeg vil anbefale og også være med på disse dagene.

Studentorganisasjonen ISN arrangerte også en rekke aktiviteter for de internasjonale studentene gjennom hele semesteret.

Bredt fagtilbud

Utvalget av mulige fag i Leiden er ganske bredt, og som nevnt undervises alle på engelsk. Lærerne var jevnt over gode i engelsk og engasjerte i sine fag. Lesemengden var større enn jeg har vært vant med fra Oslo, men til forskjell fra Oslo var det ikke alt man faktisk behøvde å lese. Eksamenene var korte (3 timer) med små oppgaver fra nesten alle felt av de forskjellige fagene jeg hadde. Stort sett alle eksamenene var også åpen bok-eksamenener.

Bolig

Universitetet er behjelpelige med å finne bolig til de internasjonale studentene og det finnes studentboliger rundt om i hele Leiden. Selv leide jeg en leilighet i Haag på det private markedet. Dette fungerte helt fint og reiseveien er ikke særlig lang, så lenge man bor i noenlunde nærhet til en tog-stasjon.

Jeg har hatt et supert semester i Leiden og kan trygt anbefale Leiden til andre studenter.
 

Av Joakim
Publisert 9. jan. 2012 14:52