Reisebrev fra München

München har ca. 1,4 millioner innbyggere, og blir betegnet som ”Tysklands største landsby” selv om det er en storby å regne i forhold til lille Oslo. Byen befinner seg i hjertet av Bayern, med alt det kan by på av ølkultur, slott, pølser og kulturelle innslag.

München, rådhus. Foto: privat

Semesteret startet med Oktoberfest og bedre start kunne vi ikke fått på Erasmusoppholdet. Oktoberfest er verdens største folkefest med 1.4 millioner besøkende hvert år. Her skal det godt gjøres å mistrives med litersglass med øl, vanvittige mengder mat og hyggelige folk fra alle verdensdeler. Sånn sett er det greit å søke vintersemesteret! Det er imidlertid merkelig at det tyske studieåret ikke følger det norske, men at vintersemesteret starter i oktober og varer til midten av februar.

Overkommelig tysk byråkrati

Etter Oktoberfest begynte det voldsomme tyske byråkratiet, i form av skjemaer, etater og diverse innmeldinger i både det ene og det andre. Dette kan virke skremmende, men er over etter et par ukers tid. Tyskerne ønsker å ha orden på ting, selv om dette kan fortone seg som unødvendig mye papirarbeid sett med norske øyne...

Interaktive forelesninger

LMU har ca 44 000 studenter, hvorav 4000 tilhører det juridiske fakultet. Med så mange studenter er de ulike fakultetene spredt rundt over hele byen, men heldigvis ligger det juridiske midt i sentrum. Man har de fleste forelesingene i universitets hovedbygning og forelesningene rommer fra 40 til 400 studenter. Våre forelesninger fortoner seg mer som kurs i Oslo, hvor man blir stilt spørsmål og kan spørre professorene om ting som er uklare. Alt foregår selvsagt på tysk!

Hjelpsomme utenlandskoordinatorer

Når det gjelder informasjonen fra LMU så synes vi at denne var litt dårlig i begynnelsen, først og fremst fordi LMUs hjemmesider er uoversiktlig, og vi klarte ikke skjønne studiesystemet ut ifra denne eller annen informasjon. Men utenlandskoordinatorene her er svært hjelpsomme og det er ingen problem å få hjelp om det er noe vi ikke forstår.

München, Oktoberfest. Foto: privat

Gode reisemuligheter

For de som vil reise rundt i Sør-Tyskland finnes det et tilbud kalt Bayernticket. Dette betyr at fem personer kan reise rundt til bl.a. Regensburg, Augsburg, Nürnberg, Salzburg osv. for rundt 7 Euro hver tur-retur. München ligger også nære alpene og foreningene ved LMU tilrettelegger turer hit (og også til andre steder) til rimelige priser! Prisnivået her i München er etter tyske forhold relativt høyt, men sammenlignet med det norske er alt svært billig (med unntak av privathusleie… litt lavere enn Oslopris). Matvareneprisene ligger ca 60 % under det vi er vant med i Norge, og man kommer ganske langt med støtte fra lånekassen og Erasmus-stipendet.

Lett å komme i kontakt

Man skal være svært innadvendt for ikke å få seg venner her nede! Språkkurs/ forberedingskurs hjelper deg å finne likesinnede og med litt tyskkunnskaper er det enkelt å få kontakt med lokalbefolkningen. Tyskerne er veldig hyggelige og hjelpsomme, og ikke minst særdeles begeistret for Skandinavia (selv om de aldri har vært der….)

Ta tyskkurs

Vi anbefaler på det sterkeste å ta et forberedingskurs / språkkurs. Tysk kunnskaper er viktig for å få et vellykket opphold her. München er en stor by med mye å gjøre og det er nok av steder å gå ut på en fredagskveld ( diskoaktig…) Her er det nesten ikke et alternativ å sitte hjemme i helgene og man vasser i invitasjoner til ulike sosiale arrangementer. Det er umulig å si ja til alt! Vi kan selvsagt anbefale alle å dra på utveksling i München, og vi vil ikke tro at noen kommer til å angre. Det gjør i hvertfall ikke vi!
 

Av Henrik og Malin
Publisert 30. des. 2009 15:46 - Sist endret 5. mai 2010 15:12