Reisebrev fra Beijing (RUC)

Til tross for smogen og språkbarrieren, kan jeg underskrive på at et utvekslingssemester i Kina er en morsom, spennende, utfordrende og unik opplevelse som garantert vil bli et kjerneminne.

Renmin University, Foto: privat

Det juridiske fakultet i Oslo tilbyr to gratis utvekslingsplasser til Renmin University (RUC) hver vår og høst. Vårsemesteret varer fra midten av februar til slutten av juni, og høstsemesteret fra begynnelsen av september til midten av januar.

Flere ganger rangert til det beste juridiske fakultet i Kina

Renmin University of China Law School har blitt rangert til det beste juridiske fakultet i Kina flere ganger, og Renmin University betyr ”folkets universitet”. Til tross for at fagene undervises på engelsk, er ikke engelsknivået det beste, verken blant professorene eller de andre kinesiske studentene. Dette veies opp av at professorene er svært engasjerte, og interesserte i å høre hvordan rettssystemet er i andre land. Det er også en mye lavere terskel for å snakke i timen enn det man kanskje opplever i de overfylte klasserommene på Domus Nova.

Flere mindre emner

Renmin University T-banestopp, Foto: privat

Hvert fag er på 2 eller 3 credits, noe som innebærer at man må ta omtrent åtte fag for å få  innpasset 30 studiepoeng fra utvekslingsoppholdet på UiO. For en norsk jusstudent som er vant til å ha kun tre fag hvert semester, med én eksamen på slutten av semesteret, var det litt av en omveltning å komme til Renmin University.

Heldigvis har man ikke 8-9 fag fra start til slutt, men semesteret er delt inn i to deler, noe som innebærer at man har omtrent like mange fag på begge halvdelene. Til tross for omveltningen, var det beroligende å vite at nesten alle fagene har innlevering som eksamensform.

Kinesisk rett

Majoriteten av fagene man kan velge mellom omhandler kinesisk rett. Det tilbys også flere internasjonale fag i for eksempel amerikansk og britisk rett, herunder egne fag som gir innføring i common-law systemet. Europeiske menneskerettigheter og analysering av EMD-dommer er også fag som tilbys på Renmin. Sistnevnte undervises av ulike nåværende eller tidligere EMD dommere.

Renmin University tilbyr også gratis kinesiskkurs til alle utvekslingsstudenter, noe man absolutt burde benytte seg av dersom det passer i timeplanen, men ikke en nødvendighet ettersom alle fagene undervises på engelsk.

Søknadsprosessen – nyttige tips

Kiosk på campus, Foto: privat

Søknadsprosessen til Renmin University kan være en tidkrevende og forvirrende affære. Det tok for eksempel lang tid før jeg fant ut av hvorfor det ikke fungerte å fylle inn online søkeskjemaet. Det viste seg at søknaden kunne bare fylles ut via Internet Explorer, og ingen andre nettlesere.

Heldigvis er de ansvarlige for utvekslingsstudenter på Renmin svært behjelpelige dersom det er noe man lurer på. Som med alt annet her i livet, lønner det seg å ha en liste over alle frister man må overholde og være tidlig ute med å sende søknad, søke bolig på campus, visum og ta nødvendige vaksiner.

Levekostnader – BILLIG!

Det viktigste å fremheve er de lave levekostnadene man har på og utenfor campus. Majoriteten av alle utvekslingsstudentene på Renmin bor på campus i et bygg som heter International Cultural Exchange Centre eller Korea Building på folkemunne.

Bygget har soverom med de mest moderne fasilitetene på campus. Månedsleien for eget rom og bad, felleskjøkken og vaskeri koster ca. 3000 kr. Felleskjøkkenet med kun èn mikro og èn stekeplate er ikke mye å skryte av, og å smøre matpakker er ikke akkurat så veldig lett å få til. Den gode gamle havregrøten kan man derimot lage ved hjelp av vannkokeren som finnes på rommet. Uansett er det heldigvis veldig billig å spise på restaurant i Kina.

Dersom man ønsker å spise på campus kan man også spare mye penger ved å spise billig og god mat, med store porsjoner, i en av de fem kantinene eller velge og vrake mellom de utallige restaurantene på campus. Det finnes også restauranter med vestlig mat på campus dersom man skulle gå lei av spisepinner en periode, eller bare er veldig fyllesyk med cravings etter en burger.

Sosialt på Renmin

Kantine, RUC, Foto: privat

Renmin har nok av fritidsaktiviteter som passer enhver smak. På campus er det både fotballbaner, basketballbaner, tennisbaner, en løpebane og flere parker hvor man kan nyte lunsjen dersom man ikke vil drive med sport. Det finnes også to (noen sier det er tre, men det siste har jeg aldri funnet) treningssentre på campus. Det ene er særlig imponerende (vegg-til-vegg tepper, trenger jeg si mer?). Det andre fyller sitt formål, men prisen er ikke forholdsmessig sammenlignet med treningssenterets standard.

Medlemskap på treningssenter er visstnok en luksusvare i Kina, noe som forklarer hvorfor det er så mange som heller løper på løpebanen, selv når det er dårlig luft. Dersom man vil være mer spartansk eller bare spare penger, finnes det også et utegym.

Hvis man ikke vil drive med sport kan man for eksempel bli med i koret.

Buddy-program

Den første uken på Renmin får man muligheten til å være med på noe som tilsvarer en fadderuke i Norge, men med langt færre skallebankdager enn de fadderukene vi er vant til. Man blir heller ikke delt inn i faddergrupper, men får muligheten til å være med på ulike aktiviteter i løpet av de første ukene som innebærer for eksempel tur til The Great Wall.

Etter at fadderuken er over, blir man tildelt egne kinesiske ”Buddyer” gjennom buddy-programmet. Dette er selvfølgelig valgfritt, men gir en god mulighet til å bli kjent med de kinesiske studentene utenfor klasserommet.

Reise – Ikke lenger 9 millioner sykler i Beijing

Det er veldig lett og billig å reise rundt i Beijing og i Kina med både sykkel, bane, buss, tog og taxi, men sykkel er garantert den fineste måte å oppleve byen og landet på.

Oslo Bysykkel har noe å lære av de utallige sykkelutleieforetakene i Beijing som har den fordelen at man ikke er nødt til å finne et sykkelstativ for å kunne sykle. Syklene kan etterlates hvor som helst og låses opp via en app, slik at man kan sykle rundt både på og utenfor campus for en billig penge. Det er ikke tillatt å sykle utenfor campus med de syklene som har nummerskilt som ender på oddetall. Regelen sørger for at det er nok sykler på campus til studentene, og fører til at man (nesten) aldri kommer for sent til timene.

Dersom man ikke vil ta beina fatt, er t-banen i umiddelbar nærhet til Renmin University med eget t-banestopp. Beijing har et veldig oversiktlig undergrunnssystem hvor alt står på både kinesisk og engelsk. Tog kan benyttes for å reise rundt til andre byer i Kina, men husk pass dersom du skal utenfor Beijing.

”KTV” og ”hutongs”

Det er ikke en myte at asiatere ikke tåler like mye alkohol som resten av verdens befolkning gjør, men det betyr likevel ikke at de aldri blir med ut på byen. De er spesielt glade i å dra på ”KTV”, som tilsvarer ”SYNG” i Oslo, men til en langt billigere pris. På et av de utallige KTV-stedene kan man leie egne karaokerom hvor man synger sanger på både engelsk og kinesisk, i tillegg til at man kan kjøpe drikke og snacks i kiosken.

Hvis du ikke vil synge ut sjelen din på KTV, finnes det også mange andre utesteder å dra på som passer enhver smak. Wudaokou er et område med billige drinker, hvor de fleste ungdommene drar på byen. Hvis man bare vil ha en rolig kveld, burde man dra til en av de mange ”hutongs” som finnes i Beijing. ”Hutong” betyr bakgate, og der finnes det flere småbarer hvis man bare vil ”kvele noen bjørneunger” og spise ekte kinesisk gatemat.

The Great Firewall of China

Til tross for at mange nettsider som for eksempel Facebook og Google er blokkert av de kinesiske myndighetene, kommer man seg gjennom brannmuren ved å bruke VPN.

Kineserne bruker WeChat istedenfor Facebook, som fungerer på nøyaktig samme måte som Facebook, men med flere funksjoner som for eksempel WeChat pay (nesten som Vipps, bare bedre). Det går ikke an å ha et sosialt liv i Kina uten å ha WeChat, og til og med viktige beskjeder angående forelesninger, innleveringer og eksamener blir sendt på WeChat. Det aller beste med WeChat i forhold til Facebook er den lave terskelen for å legge til folk som venner, og det gjør man allerede etter å ha snakket med noen i fem minutter.

Tre myter om Kina

Gate nær campus, Foto: privat

Før man reiser på utvekslingsopphold er det spesielt tre påstander man vil høre fra andre som ikke selv har vært i Kina;

1. Ingen kan engelsk
2. Det går ikke an å leve med den luftkvaliteten
3. De spiser hunder og katter i Kina

Ingen av påstandene stemmer, i hvert fall ikke 100 %.

Kommunikasjon

Det er sant at kineserne ikke har de beste engelskkunnskapene, men mesteparten av tiden tilbringes uansett på campus hvor de aller fleste kinesiske studentene kan engelsk. Beveger man seg utenfor campus kan det være litt vanskeligere, men samtidig kommer man svært langt med å kunne bare noen få kinesiske ord. I alle tilfeller er kroppsspråk universelt, og Google translate er en nyttig venn å ha i nøden. Det kan være lurt å lære seg litt basic kinesisk før man drar på utveksling til Kina, men det er absolutt ikke en nødvendighet.

Luftkvaliteten

Den første uken i Kina var det både en skyfri, solfylt og luftforurensningsfrihimmel. ”Hva er det alle snakker om hjemme, luften her er jo perfekt!” sa utvekslingsstudentene seg i mellom. Lite visste vi at det hadde vært en internasjonal konferanse i Beijing, og at myndighetene hadde stengt de verste fabrikkene midlertidig for å gi en illusjon av at det er god luft i Beijing. Det er usikkert om deltakerne på konferansen lot seg lure, men det gjorde i hvert fall utvekslingsstudentene.

Det er ikke til å stikke under en stol at luften i Beijing ikke er den beste, men det er absolutt mulig å leve med det. Man blir fort vant til å bruke maske på de verste dagene, eller så kan man gjøre som kineserne og ikke bruke det. Når det er sagt, har det også være mange dager med godt luft i Beijing (uten at myndighetene har skrudd av fabrikkene). Det finnes flere apper hvor man kan sjekke luftkvaliteten og når man kanskje bør utsette joggeturen på løpebanen eller turen til en av de mange parkene i Beijing. Et større problem er at røykeloven ikke håndheves like strengt som i Norge, og derfor er innendørs røyking vanlig på de fleste restauranter og utesteder, noe som kan oppleves som noe langt verre enn dårlig luft.

Det kulinariske

Jeg har ikke møtt på en eneste kineser som har spist hund eller katt, og dersom man absolutt ønsker å prøve det må man dra til de langt mer rurale områdene i Kina. Kinesisk mat er så mye mer enn vårruller og nudler, selv om nudlene her også er utrolig gode. Er det én ting man bør prøve i Kina så er det Peking and som koster 1/3 av blodprisen man må betale på Dinner i Oslo. ”Jianbing” er også noe man kommer til å spise mye av dersom man drar til Beijing, som er en pannekake med egg og grønnsaker. Jianbing er typisk gatemat fra Beijing, og er spesielt godt til frokost eller lunsj. Disse pannekakene selges utenfor de fleste undergrunnsstasjoner, men hvorvidt disse pannekakekioskene hadde oppfylt de strenge HMS-kravene i Norge er et annet spørsmål.  

En dans på kirsebærblomster?

Til tross for de lave levekostnadene, den gode maten, de hjelpsomme menneskene og det kulturelle livet, er det ikke alltid livet er en dans på kirsebærblomster når man er på utveksling i Kina.

Ting tar gjerne litt lengre tid her, noe som kanskje skyldes at man ikke kan språket, men også fordi det kinesiske samfunnet har en rekke regler man må følge og innrette seg etter. Alle disse reglene er ikke like strenge, og det er en uskreven regel i Kina at det er lettere å spørre om tilgivelse enn tillatelse. Det er heller ingen hemmelighet at hygienen blant kinesere ikke er den beste. Hvis du for eksempel er sensitiv overfor folk som spytter eller snyter seg høylytt på gaten, anbefales det ikke å dra til Kina. Dette er likevel en svært liten pris å betale hvis man ønsker å oppleve og lære om et helt annet rettssystem, kultur, språk, spise utrolig god mat og bli utfordret på en positiv måte. Jeg anbefaler på det sterkeste å søke utvekslingsopphold til Kina på Renmin University.

Uansett hvor klisjé det høres ut, lærer man mye om seg selv og verden når man er på utveksling, og derfor burde man absolutt benytte seg av muligheten til å dra, uansett hvor i verden man ender opp.  

 

 

 

Av Mitra
Publisert 12. sep. 2017 13:51 - Sist endret 12. sep. 2017 13:51