Reisebrev fra Cornell/Ithaca

Et semester ved Cornell University gir et unikt innblikk i livet som student ved en av de fremste utdanningsinstitusjonene i verden.

Cornell, Foto: privat

Studenter fra hele kloden kommer til den lille byen Ithaca for å erfare det Cornell har å tilby; blant annet kontakt med professorer i verdensklasse, et internasjonalt nettverk, og tilgang til endeløse bibliotekressurser.

Cornell ligger i småbyen Ithaca og er en av de mange såkalte “collegetowns” i USA—altså, små byer som er sentralisert rundt en enkel utdanningsinstitusjon. Tross sin internasjonale studentmasse, kan Cornell tilby hva mange forbinder med amerikansk college.

Les om hvordan søke utveksling

Typisk amerikansk

Man finner alt fra frathouses og sororities, amerikanske skikker og kulturer, til et enormt fokus på idrett. Cornell er dessuten del av Ivy League-idrettsklubben med 7 andre universiteter (bl.a. Harvard, Yale og Princeton), og det avholdes stadig livlige og underholdende kamper mellom universitetene. For “Cornellians” er det sosialt uakseptabelt å ikke møte opp på de større kampene når de holdes i Ithaca, og spesielt ved ishockey-turneringen.

Muntlig deltakelse og Sokrates

Cornell, Foto: privat

Det faglige skiller seg fra UiO på flere måter. For det første er katalogen av valgemner mye større og mer mangfoldig enn hva som tilbys ved UiO, og man kan fordype seg i alt fra børsrett til kvinnerett til rettssystemet i Harry Potter.

For det andre følger undervisningen Den sokratiske metode, hvilket fordrer interaksjon og muntlig deltakelse fra studentene. I timene får man trening i å fremsette juridiske argumenter i en muntlig, spontan og fremmedspråklig kontekst. Og til slutt; undervisningsformene avviker noe fra UiOs. De større fagene følger vanligvis en klassisk forelesningsform, men det er ikke uvanlig at studentene direkte forespørres f.eks. å gjengi begrunnelsen i en rettsavgjørelse e.l.

Cornell, Foto: privat

De mindre seminaremnene består typisk av 10-15 studenter, der professoren er mer tilbaketrukken. Seminardiskusjonene går ofte i de lege ferenda-betraktninger, og medstudenter er ofte interessert i å få et komparativt innblikk ved å høre om skandinaviske eller europeiske forhold. En fordel ved å velge seminaremner er at man - istedenfor å avlegge eksamen - normalt holder et foredrag og skriver en research paper over to-tre måneder.

Prokrastinering og powernaps selv på Cornell

Ithaca er en svært liten by, og mye av det sosiale arrangeres direkte gjennom universitetet. Det arrangeres mye på skolens lokaler, bl.a. ulike foredrag fra eksperter i sine felt eller menneskerettighetsaktivister. Slike arrangementer skaper en arena for networking med medstudenter, fakultetsansatte og ikke minst med interessante arrangementsholdere fra hele verden.

Videre; minst én fredag i måneden arrangeres Friday Mixer, der man serveres mat og drikke, og hele poenget er mingling. Ellers har man i USA gjerne en tettere relasjon til sine professorer - hvert fall ut fra det jeg har erfart. Professorene er svært ressurssterke, både hva gjelder nettverk og kunnskap, og de holder dørene sine åpne for alle spørsmål.

Cornell, Foto: privat

Ved Cornell har man et klart fokus på mental helse, og fakultetsansatte sørger for å kommunisere viktigheten av bl.a. sunt kosthold, variasjon i hverdagen og mosjon for å unngå utbrenthet. Skulle man trenge hjelp, er det kort avstand til både fakultetsansatte og helsepersonell. Jusstudentene har dessuten sin egen viktorianske studentlounge, der det er sosialt akseptert - nærmest oppfordret - med både prokrastinering og powernaps. Det juridiske fakultet er ellers bare et steinkast fra nærmeste bar, hvor man møter minst 15 jusstudenter enten det er mandag, torsdag eller søndag kveld.

Mitt inntrykk er at folk generelt sett er hyggelige og tar seg gjerne tid til en kaffe eller te - hvis man først spør. Som utvekslingsstudent vinner man nok mye på å være åpen, hyggelig og initiativrik. Studentmassen ved Cornell er kulturelt mangfoldig og et opphold her gir en unik mulighet til å bygge relasjoner verden over: Plutselig har man allerede lagt planer om å besøke sine medstudenter i Nairobi, Barcelona eller Montreal.  Til slutt må nevnes at Ithaca ligger i upstate New York - midt mellom New York City og Toronto. Flere busselskaper kjører daglig til NYC (4-5 timers reise), og man er jo nesten nødt til å ta seg hvert fall én tur til storbyen når man først har sjansen.  

Praktisk

Cornell, Foto: privat

Cornell gir normalt utfyllende informasjon om alt det praktiske, der det viktigste nok er å starte visumsøknaden så snart man mottar de nødvendige dokumentene fra skolen. Hva gjelder bosted, ville jeg anbefalt å bo ved Collegetown (gåavstand til skolen) eller i områdene rundt West-Campus (noe lengre gåavstand). Jeg bodde selv ved North Campus, men med gode bussforbindelser tok det bare 10 minutter før jeg var på skolen. Både kvalitets- og prismessig er det nok det samme om man bor privat eller i studentbolig.

Noen tips

  1. Velg utvekslingssted med omtanke. Ved Cornell forutsettes at man kommer forberedt til timene. Om formålet med ens utvekslingsopphold er å få et avbrekk fra studier og arbeid, finnes det nok andre skoler med en noe mindre arbeidsbyrde. (Men se nr. 2).
  2. Velg emner ut fra interesse og vær flink til å legge fra deg bøkene. Man drar riktignok på utveksling for faglig utbytte, men jeg tror man går glipp av en mulighet for personlig utvikling om man drukner seg selv i arbeid. Selv om man skulle velge Cornell eller et annet universitet der man må legge inn noe arbeid, er det jo synd å gå glipp av den kulturelle utvekslingen som et utenlandssemester kan gi.
  3. Velg emner med en uvant undervisningsform, f.eks. et interaktivt seminaremne. Slik kan man få trening i muntlig deltakelse, samt trygghet i å benytte juridisk terminologi på engelsk. Mange skoler, Cornell inkludert, tilbyr dessuten en rekke praksisemner/klinikker.
  4. Stol på egne evner og læringsstrategier. Etter å ha studert i x antall år, har man trolig funnet hva som fungerer for en selv. Istedenfor å bli konsumert med hvilke metoder alle andre bruker, bør man heller kjøre det løpet man er trygg på.
  5. Sosialt: Vær forberedt på å måtte ta initiativ og selv sørge for at hverdagen oppleves som produktiv og meningsfull. Ved de utvekslingsavtalene som kun har 1 plass, drar man jo alene - og behovet for å ta kontroll øker også.
  6. Benytt mulighetene (langhelg eller ferier) til å oppleve naturen rundt Ithaca eller NYC - spesielt før eksamensperioden starter.
  7. Sett av tid til å bygge menneskelige relasjoner. Dette er minst like nyttig som den tiden man bruker på lesesalen.
  8. Meal Plan. Det sparer tid (spesielt i eksamensperioden), og man kan spise så mye man vil - is og kaker inkludert.
  9. Studentforskring gjennom Cornell gir heldekkende trygghet.
  10. Treningsmedlemskap for $100 gir semestertilgang til 5 treningssenter og 2 svømmehaller.

 

Av Isa
Publisert 1. aug. 2018 15:45 - Sist endret 6. feb. 2019 09:59