Reisebrev fra Lisboa

Lisboa er tvillingbyen til San Francisco, og en av verdens eldste byer.  Byens gammeldagse arkitektur er godt bevart og gjør bybildet veldig sjarmerende, samtidig som Lisboa er en urban by.

Bylivet er livlig med mye cafeer, restauranter og takterrasser. Den portugisiske kulturen er veldig sosial, og ved høytider og lignende arrangeres det ofte gatefester. Man blir raskt kjent med byen da den ikke er alt for stor, og det er lett å komme seg rundt enten til fots eller med kollektivtransport.

Kort vei til strender

Det er rolig atmosfære, man får ikke følelsen av å være i en stresset storby. Ettersom byen ligger ved havet er det kort vei til strender, og Monsanto Forest Park (stor skogspark) ligger midt i byen.

Anerkjent School of Law

Lisboa, Foto: privat

Catolica Global School of Law er et forholdsvis lite, privat universitet og har et av Portugals mest anerkjente jus-studier (i følge studentene der). Beliggenheten er helt i utkanten av byen, men det er lett å ta metro eller buss dit. Universitetet er katolsk, uten at det er fremtredende på noen måte.

Fakultetet er ganske standard, med kantiner, bokhandel, kopi/print-shop, uteområder osv.  Administrasjonen på universitetet er veldig hjelpsom dersom man trenger hjelp med noe.  

Utadvendte, hyggelige mennesker

Erasmus-studentene inviteres til en velkomstuke/fadderuke på universitetet før undervisningen starter, så det er lett å bli kjent med de andre studentene.

I løpet av semesteret arrangerer Erasmus Life Lisboa en rekke fester, turer, surfekurs osv., i tillegg til at de kan hjelpe til med mye praktisk, inkludert bolig. Generelt er portugisere utadvendte og veldig hyggelig, og det er i det hele tatt lett å komme i kontakt med folk.  

Internasjonal og global rett

Lisboa, Foto: privat

Som utvekslingsstudent kan man velge mellom to studieprogrammer, eller kombinere disse: TLC-programmet eller LLM-programmet. Begge programmer retter seg primært mot internasjonal og global rett, men TLC-programmet er på bachelor-nivå, mens LLM hovedsakelig er videreutdanning. Vi var 9 Erasmus-studenter, hvorav to tok LLM-fag, og jeg fikk inntrykk av at vanskelighetsgraden og læringsutbyttet mellom programmene var relativt stor, naturlig nok.

Mindre emner – bredt perspektiv

Selv tok jeg kun TLC-fag (http://www.catolicalaw.fd.lisboa.ucp.pt/en/programmes/T).  I forhold til UiO er fagene her mindre (mellom 3 og 6 studiepoeng), og man jobber mer i overflaten av fagene enn det vi er vant til fra UiO. Til slutt sitter man igjen med et ganske bredt perspektiv over internasjonal rett, ettersom man fullfører ganske mange fag pr semester.    

God kontakt med professorene

All undervisning foregår i klasserom med mellom 10-40 studenter, og alt pensum gjennomgås i undervisningen. Man får dermed god kontakt med professorene. I de aller fleste fagene får studentene beskjed om hvilke sider som skal leses før hvilken forelesning, og litteraturen legges ut på universitetets intranett slik at man ikke trenger å kjøpe bøker.

Lisboa, Foto: privat

Strukturert opplegg

De fleste fag gjennomføres i bolk, typisk med to-tre ukers undervisning og påfølgende eksamen, som oftest skoleeksamen med åpen bok. Selve gjennomføringen av fagene er sånn sett forholdsvis strukturert, og grei å sette seg inn i.

Boliganbefalinger

Airbnb

Erasmus Life Lisboa http://erasmuslifelisboa.com

Uniplaces https://www.uniplaces.com/accommodation/lisbon

DOORM Quality Housing (søk etter dem på facebook). Dette er den eneste studentboligen jeg var i i Lisboa, og den var meget fresh, med bla takterrasse og lesesal, i tillegg til at den ligger bra til i sentrum av byen.

Av Kristin
Publisert 28. juni 2016 15:53 - Sist endret 29. juni 2016 10:37