Reisebrev fra Lisboa

Jeg hadde ikke tenkt å dra på utveksling, men endte opp med å dra til Lisboa. Nå har jeg bestemt meg for å bli boende her ett ekstra semester.

Lisboa, Foto: privat

Er du også usikker på om du skal dra på utveksling? Uansett hvor du velger å dra - hopp i det! Du kommer ikke til å angre.

Lisboa er hovedstad og største by i Portugal, med ca. 2,5 millioner innbyggere. Byen ligger idyllisk til ved Atlanterhavet, og bybildet er preget av smale brosteinsgater, autentiske restauranter, grøntarealer, elver og en blanding av gammel og moderne arkitektur.

Les om hvordan du søker utveksling

Hvorfor velge å utveksle til Lisboa?

Byen har et yrende natteliv, nydelig mat, strender og shopping. Klimaet er mildt og maritimt, det er mange soldager, og selv på høsten/vinteren ligger temperaturene godt opp mot 20 grader. I tillegg er portugiserne er utrolig vennlig og imøtekommende.

Byen er svært enkelt å komme seg rundt i, både til fots og med kollektivtransport. Det er også enkelt og billig å komme seg til andre byer, både innenlands og utenlands, med tog og fly.

En bonus er at Lisboa er en veldig rimelig by å bo i. Utgiftene til mat og bolig er lave, og du kan leve meget komfortabelt på stipendet.

Skolen anerkjent for juss- og økonomistudier

Catolica Global School of Law er et anerkjent universitet for juss - og økonomistudier. Jussfakultetet har alt man trenger, og fakultetets administrasjon er veldig hjelpsomme og hyggelige. Du kan stikke innom kontoret når som helst, og får også raskt svar på det du måtte lure på pr epost.

Enkelt å bli kjent med andre

Lisboa, Foto: privat
Lisboa, Foto: privat

Undervisningen foregår i små klasser, så det er i det hele tatt veldig enkelt å bli kjent med de andre studentene. I løpet av semesteret arrangeres det også en rekke turer og fester av fakultetets studentforening og av ESN (Erasmus Student Network).

Jeg var den eneste norske utvekslingsstudenten, og dette var også en av grunnene til at jeg valgte å dra hit. De andre utvekslingsstudentene var fra Nederland, Belgia, Tyskland, Italia, Polen, USA, Sverige, Israel og Kina.

Undervisningen

Som utvekslingsstudent kan du velge mellom to studieprogrammer, eller kombinere disse; TLC-programmet eller LLM-programmet. TLC-programmet inneholder emner på bachelornivå, mens LLM-programmet inneholder emner på masternivå.

Fagene her er mindre enn på UIO (3-6 studiepoeng), og gir deg en bred og oversikt over ulike internasjonale emner. Mange av fagene er kjente fra før, ettersom vi både har EØS-rett og folkerett tidlig i studieløpet.

Små klasser

Undervisningen er obligatorisk, og foregår i klasserom med 20-40 studenter. Med andre ord er undervisningen veldig annerledes enn det vi er kjent med fra UIO, og kan best sammenlignes med en blanding av en time på videregående skole og et kurs på UIO. Siden klassene er såpass små, blir man godt kjent med både professorene og de andre studentene.

Eksamensform

Fagene gjennomføres med ca. to ukers undervisning med påfølgende eksamen. I mine fag ble eksamen gjennomført med enten skoleeksamen på 2,5 timer med åpen bok eller hjemmeeksamen med en svarfrist på ca. to uker etter at man mottok oppgaven. Karakterskalaen går fra 0-20. Man trenger karakteren 10 eller bedre for å bestå. Følger man med i timene og legger ned en liten innsats noen dager før eksamen, er ikke dette noe problem.

Ettersom fagene er såpass små, er det naturlignok mye mindre pensum enn det vi er vandt til på UIO. Alt pensum gjennomgås i timene, og eksamensspørsmålene ofte knyttes tett opp til hva som er gjennomgått her. Pensum legges også ofte ut på skolens intranett, og det er derfor ikke nødvendig å kjøpe pensumbøker.

Priser

Bolig (rom i kollektiv): 250-400 euro (avhengig av ønskelig standard)

Middag på restaurant: 8-15 euro

Øl på restaurant/ute: ca. 2 euro

Kollektivtransport (40 euro i måneden eller 1,35 euro pr. tur)

For øvrig ligger matprisene i butikken på ca. 60 % av norske priser.

Boliganbefalinger

Lisboa, Foto: privat

Jeg vil enten anbefale deg å bo (1) nær universitetsområde (Campo Grande, Alvalade, Entrecampos, Ciadade Universitaria eller Campo Pequeno) eller (2) nærmere byen med gul eller blå metrolinje i nærheten (for eksempel Sao Sebastiao, Maquêz de pombal, Alameda og Saldanha.

Restaurant - og uteliv finner du stort sett ved Baixa Chiado, Rossio og Martim Moniz, så hvis du ønsker å sove uten ørepropper ville jeg unngått disse områdene.

Vær obs

Jeg brukte www.uniplaces.com, men her må du passe på å ikke bli lurt. Dette er en side myntet på internasjonale studenter, og utleier utnytter seg gjerne av dette. Sjekk gjerne at strøm er inkludert, hvis ikke kan du få deg en kjip overraskelse når strømregningen kommer. Er det noe som ikke er billig her, så er det nemlig strøm.

Lykke til!

Av Jenny
Publisert 3. jan. 2017 14:14 - Sist endret 6. feb. 2019 09:44