Reisebrev fra Praha

Utveksling i Praha har virkelig vært en fantastisk opplevelse. Jeg anbefaler å bare hoppe i det og dra på utveksling.

Praha, Foto: privat

Praha er på mange måter en perfekt by å utveksle til, litt avhengig av hva du ønsker å få ut av oppholdet.

På Charles University var det mange fag å velge mellom. Fagene var enten 6 eller 3 studiepoeng. Normal kombinasjon er fire fag á 6 studiepoeng og to fag á 3 studiepoeng.

Fagvalg, undervisning og eksamen

Learning Agreement fylles ut før utvekslingsoppholdet starter, men alle utvekslingsstudenter må etter ankomst melde seg opp til de fagene de ønsker. Før vi valgte fag fikk vi mulighet til å delta på undervisning i alle emner. Det er også mulig å velge fag basert på timeplanen, slik at du får den timeplanen du selv ønsker.

Det juridiske fakultet, Praha, Foto: privat

Undervisningen er på engelsk av varierende kvalitet, men lett forståelig. Generelt var undervisningsformen for 6-poengs fagene forelesning, mens for flere av 3-poengs fagene var undervisningsformen mer kurslignende. Hvert emne har minst 90 minutter undervisning i uka med obligatorisk oppmøte.

De fleste eksamener var skriftlige i 30-60 minutter uten hjelpemidler. I enkelte emner var det også en muntlig presentasjon eller fiktiv rettssak. Pensum er hovedsakelig det som gjennomgås i undervisningen. Det er dermed overkommelig å bestå dersom man følger med i timene, tar notater og legger ned litt innsats de siste dagene før eksamen. Jeg hadde syv (del) eksamener på 10 dager, så det er nokså intenst.

Praha, Foto: privat

Ulike tilbud fra fakultet

Kultur er viktig for Charles University. Vi fikk ofte e-poster om tilbud på teaterbilletter til nasjonalteateret til 50 czk (18/19 kr) eller tilbud om ekskursjoner, for eksempel gratis tur til tre ulike hager. Fakultetet har diverse sportstilbud og fadderordning, slik at du kan få tildelt en tsjekkisk jusstudent som fadder.

Bolig

Fakultetet tilbyr billig leie av rom. Personlig leide jeg privat. Jeg snakket med flere som hadde erfaring fra ”sovesalene” og som likte å bo der, men vær oppmerksom på at de ofte er et stykke utenfor sentrum og at du deler rom med en annen student.

Å være utvekslingsstudent i Praha

Praha er en veldig pen by, som jeg opplevde det som lett å bli kjent i. Det er mange flotte parker, kafeer og spisesteder. Utelivet er bra. Det er selvfølgelig billigere å leve i Praha enn i Norge. Som utvekslingsstudent får du mye ut av lån og stipend fra Lånekassen, samt Erasmus+ stipendet. I juni fikk vi utbetalt stipend fra Tsjekkia under forutsetning av at vi møtte i banken for å hente det i kontanter.

Praha, Foto: privat

Sentralt plassert

Tsjekkia ligger godt plassert i Europa dersom du ønsker å reise underveis i semesteret. Det er kort reisevei til blant annet Tyskland, Polen, Østerrike, Ungarn og Slovakia. Det er altså mulig å velge fag basert på timeplanen for å få tid til å reise.

Internasjonalt miljø

På fakultetet var det studenter fra hele verden; Europa, Canada, Kina, Mexico, Peru og New Zealand. Det var lett å bli kjent med de andre utvekslingsstudentene på fakultetet, til tross for at de ikke arrangerer fadderuke.

Av Charlotte
Publisert 2. aug. 2018 10:05 - Sist endret 2. aug. 2018 10:05