Reisebrev fra Reykjavik (Háskóli Íslands)

Jeg var på utveksling i Reykjavík høsten 2018. Reykjavík er plassert på et forblåst nes i Atlanterhavet, og er omringet av hav og fjell.

Reykjavik, Foto: privat

Byen er stor og liten på samme tid, noe som passer perfekt når man bare skal bo der et halvt års tid på utveksling. Den er liten nok til at man fort får oversikt og føler seg hjemme, men samtidig er det alltid noe som skjer og nye steder å oppdage. Jeg valgte å dra på utveksling til Háskóli Íslands, Islands største og eldste universitet.

Spennende og utfordrende fag

Fagene som ble tilbudt til internasjonale studenter var spennende og utfordrende. Det var et godt klassemiljø bestående av hovedsakelig andre utvekslingsstudenter, men også en del islandske studenter. Klassene var mindre enn det jeg var vant til fra UiO, som også gjorde at man fikk en annen type undervisning med mer dialog og tettere oppfølging fra lærerne.

Háskóli Íslands, Foto: privat

Ulike vurderingsformer

Universitetet tok også i bruk flere forskjellige vurderingsformer: En kort oppgave på ca. 2000 ord, en gruppepresentasjon og en muntlig eksamen, spredt utover semesteret. Dette gjorde blant annet at jeg fikk god trening i å fremstille jussen muntlig.

Mange studentforeninger

Det er også massevis av studentforeninger som tar imot utvekslingsstudenter med åpne armer. Enten du vil synge i kor, spille fotball, gå på tur, lære å danse eller strikke (islandsk garn er sjukt billig) – det finnes en forening for deg. Dette er også en flott måte å få seg nye venner og å bli kjent med islandske mennesker og kultur.

Start boligjakt tidlig

Det kan være en utfordring å finne bolig i Reykjavík. Prisnivået er også omtrent det samme som i Oslo. Jeg vil anbefale å starte boligjakten tidlig, og å bruke forskjellige kanaler. Universitetet anbefaler forskjellige nettsider, men sjekk gjerne også facebook-grupper eller ta kontakt med venner og kjente som kan ha kontakter i byen. Et alternativ er å bo i utkanten av byen. Selv bodde jeg i nærheten av sentrum og universitetet, noe jeg absolutt vil anbefale.

Rikt kulturliv

Reykjavik kulturnatt, Foto: privat

Reykjavík er en sjarmerende liten by. Den har et overraskende variert uteliv, og det er mulig for alle å finne et utested som faller i smak. Prisene er omtrent som i Norge, men heldigvis er happy hour veldig vanlig. Studentkjelleren (Stúdentakjallarinn) er en av de bedre studentpubene jeg har besøkt, og har både billig øl og mat og masse arrangementer. Byen har også et rikt kulturliv, særlig når det gjelder musikk. Sjekk for eksempel ut festivalen Iceland Airwaves, eller gå på en konsert på konserthuset Harpa.

Fantastisk natur

Island, Foto: privat

Island byr på fantastisk fin natur: Vulkanske fjell og lavastrømmer, varme kilder og fantastiske farger. Det er ikke vanskelig å reise på tur i helgene, og det er verdt å reise utenfor Reykjavík. Men det er også mulig å oppleve litt islandsk natur i hovedstaden. Gå på et av de mange utendørs geotermiske svømmebassengene (heitir pottar), spaser langs kyststien, se på havet og fjellene i det fjerne, eller se nordlyset danse over nattehimmelen.

Reykjavík anbefales på det varmeste!

Av Karen
Publisert 27. feb. 2019 10:35 - Sist endret 3. apr. 2019 12:44