Reisebrev fra Southampton

Det sies at Southampton var en vakker by før krigen. Luftwaffe og etterkrigstidens byplanleggeres herjinger har imidlertid gjort at det i dag er langt mellom de arkitektoniske perler.

Southampton, Foto: privat

Men selv om Southampton ikke kan måle seg med Bath eller Oxford hva skjønnhet anbetreffer, er der flere forsonende trekk ved den som du vil oppdage i løpet av oppholdet. Mat og drikke er billig, så det er mulig å spise ute oftere enn hjemme om man ønsker det.

Byen har flere parker, og om sommeren er det hyggelig å promenere langs sjøkanten. Friluftsinteresserte studenter vil ha glede av New Forest, som er en stor nasjonalpark like i nærheten. Her kan man blant annet se ville hester.

Mye å oppleve

Southampton, Foto: privat

Er du interessert i fotball, eller har du bare lyst til å oppleve den engelske fotballkulturen, har Southampton et eget Premier League-lag. Det er enkelt å bestille billetter over internett, og prisen er normalt £ 40-50 per billett.

Fra Southamptons havn går også ferge til Isle of Wight (tar ca. 1 time), som blant annet huser Osborne House - HBM Dronning Victorias sommerresidens. Krypinnet er åpent for publikum, og et av mange skuer er den bemerkelsesverdig korte sengen majesteten sovnet inn i.

Isle of Wight byr også på en rekke naturopplevelser, og har man litt tid kan man sykle rundt hele øya.

Gode forbindelser til andre byer

Ellers ligger Southampton like ved de kjente engelske badebyene Bournemouth og Brighton. Fra førstnevnte by går også daglig ferge til Normandie (tar ca. 4 timer). Her er det mye å fylle en langhelg med.

Southampton har gode forbindelser til resten av landet. Man kommer seg lett til både Cornwall, Wales, Oxford, Bath, Edinburgh, Manchester, Liverpool eller Stonehenge med tog eller buss. Tog til London går hele tiden (tar 1 time), og billetten koster normalt £ 14 én vei.   

Studentbolig

Student Accommodation (tilknyttet universitetet) tilbyr studentbolig ved en rekke ''Halls''. To av oss bodde i Mayflower Halls, som er forholdsvis nytt, med god standard. Man har eget bad, og deler kjøkken med ca. 6 andre. Studenter i England er generelt yngre enn det man er vant til fra Norge, så man får god trening i å takke nei til Blue Nun og beer pong fra dem man bor sammen med.

Det koster ca. 5000 i måneden å bo i Mayflower Halls (de andre Halls'ene er billigere, men lugubrere), og det inkluderer alle kostnader. Man får i tillegg busskort (gjelder over hele byen), som tar deg til campus ca. 20 min utenfor bykjernen. Mayflower ligger midt i sentrum, og har egen kolonialforretning samt et bra treningssenter.

Anbefalinger rundt bolig

Southampon, Foto: privat

For ordens skyld må vaskerommet nevnes. Dette driftes av Circuit, som er kjent blant alle britiske studenter som et Illuminati-lignende monsterfirma som tar penger fra deg og gir deg skitne klær tilbake. En måte å unngå dette på er å bli kjent med en lokal som har egen vaskemaskin.

For mer bemidlede studenter vil antagelig de private studentboligene / Vita-studentboligene virke mer forlokkende. Standarden er høyere og man har eget kjøkken, treningssenter i kjelleren, frokost, hushjelp og sosiale arrangementer med gratis mat og drikke. Til gjengjeld har man lang vei til campus med cirka 40 minutters reisevei. 

Uansett om man ønsker å bo på ”Halls” eller de private alternativene anbefales det å søke så raskt som mulig. Mange av de private studentboligene har kun leiekontrakter for 50 uker og oppover, og det er derfor en kamp om å få leiekontraktene for en mindre periode. Søknadsprosessen kan gjøres over internett ved å kontakte byråene via e-post, og det er også mulig å avtale et Skype-møte for å se boligområdet dersom det er ønskelig.

Faglig (vanlig utveksling eller LLM)

Studenter som reiser for ett semester velger fire fag (4*7,5 studiepoeng) fra LLB-programmet. Vær oppmerksom på at man bare får med seg halvparten av fagene, som går over et helt år. Vil du vite mer om hvilke deler det undervises i på hhv. høst- og vårsemesteret, anbefaler vi å ta kontakt med universitetet på forhånd.

Undervisning foregår ved forelesninger (seminars) og kursundervisning (tutorials). En typisk uke består av fire forelesninger. Kursundervisning foregår hver annen uke (1 time), men det er ikke alle fag som har dette. 

Sjørett og internasjonal privatrett

Southampton, Foto: privat

Southampton er meget solide innenfor sjørett og internasjonal privatrett. Vi anbefaler på det sterkeste å velge fag innenfor disse områdene. På denne måten får du innblikk i både engelsk sjø- og kontraktsrett, engelsk sivilprosess (freezing orders og arrest av skip), EU-rett (jurisdiksjon og lovvalg) samt internasjonale sjørettslige konvensjoner.

Pensum er mindre omfattende enn for de tilsvarende fagene på LLM-programmet, og fakultetet holder seg ikke med pensumangivelser som vi er kjent med fra Norge. I stedet får man utdelt leselister til hver forelesning. Det er selvsagt en smakssak om man foretrekker dette eller Oslometoden. 

Om studiehverdagen

Det er i liten grad lagt opp til at man skal kjøpe egne bøker. Flere av bøkene i leselisten er tilgjengelig online, og andre kan lånes på biblioteket (normalt kan de ikke tas med hjem).

Eksamensformen er ''Summative coursework'' (hjemmeeksamen). Ordgrensen varierer fra 3-4000 ord, og man har cirka en måned til rådighet. En av oss opplevet at alle eksamenene skulle inn i slutten av april, og siden de teller 100 % hadde vedkommende ingenting å gjøre de to siste månedene av leiekontrakten. Det var heldigvis mulig å komme seg ut av leiekontrakten, men moralen er at du bør forhøre deg med universitetet om hvor lenge semesteret vil vare for deg, før du signerer noen kontrakt.  

Noen av underviserne tilbyr såkalte formative assessments før eksamen. Disse teller ikke, men vil gi deg en pekepinn på hvordan du ligger an.

LLM

Undervisningen for studenter på LLM-programmet foregår på samme måte som for LLB-programmet, men går over et helt år fra september til juni. Minst en gang per semester gis tilbakemelding gjennom formative assessments. Det er også en tydelig ”open door policy” (gjelder også for vanlige utvekslingsstudenter) slik at studentene er velkomne til å oppsøke professorer for veiledning også utenom undervisningstidene. I tillegg tilbyr fakultetet ukentlige språkkurs med fokus på hvordan å skrive gode juridiske tekster. Det er gjennomgående høy kvalitet på undervisningen.

Samtlige fag avsluttes med en tre-timers skoleeksamen. Pensum er omfattende, og det er mange hundre rettsavgjørelser som skal leses og huskes. Alle eksamener skrives for hånd, og innarbeidet lovsamling og domssamling er dessverre ikke tillatt. Det er heller ingen mønsterbesvarelser eller tidligere sensorveiledninger å forholde seg til i forkant. Heldigvis er det mock-exams en måned før eksamensperioden begynner, og slik får man til en viss grad innsikt i hva som forventes.

LLM-programmet avsluttes med en ”dissertation” (tilsvarende masteroppgave). En ”research proposal” for oppgaven må utarbeides i begynnelsen av andre semester (februar), og både professorer og andre ansatte ved fakultetet er tilgjengelige for råd og veiledning i den forbindelse. Oppgaven skrives så fra juni til september med hjelp av en tildelt veileder fra fakultetet. Tema og problemstilling velges fritt innen rammen av de fire fagene man har valgt innledningsvis.

God tur!

Av Elise, Tonje og Sindre
Publisert 14. juni 2017 09:42 - Sist endret 14. juni 2017 23:04