Reisebrev fra Tilburg

Folkeretten på andre avdeling ga mersmak og jeg bestemte meg fort for å benytte sjansen til å studere emnet utenlands. Nederland var en het kandidat, og ett av universitetene UiO har avtale med er Tilburg University. Jeg hadde aldri hørt om byen, og Lonely Planets beskrivelse var på rundt fem linjer. Ikke spesielt nevneverdig med andre ord.

Tilburg, Tilburg gate, Foto: privat

Et par googlesøk senere viste det seg at juridisk fakultet ved Tilburg University hadde godt internasjonalt rykte og tilbød en rekke interessante fag. Praktiske og økonomiske fordeler som Erasmusavtale, ingen krav om språktest samt semestre som passet fint med mine planer, førte til at jeg bestemte meg for å søke om studieplass for høsten 2010.

Trivelig by med praktisk beliggenhet

Tilburg er en (i nederlandsk målestokk) ganske liten by med rundt 200.000 innbyggere. Byen er kanskje ikke så spennende i seg selv, men den har et trivelig sentrum og alt du trenger i det daglige. Den absolutte fordelen er likevel beliggenheten. Med tog kommer du deg raskt dit du vil, for eksempel Amsterdam, Maastricht, Den Haag, Rotterdam, Delft og Brüssel - og det er ganske lett å ta en tur innom Frankrike eller Tyskland. Nederlands Torp, Eindhoven, ligger en halvtime unna og mange har benyttet sjansen til å reise Europa rundt.

Velorganisert utvekslingsopplegg

Hele utvekslingsopplegget er utrolig velorganisert med god oppfølging før studiestart. Universitetet tilbyr også bolig. I Welcome Week blir man guidet gjennom alt det praktiske rundt studiene og det er sosialt opplegg hver dag. Selv om jeg dro alene, var det ingen problemer med å bli kjent med folk i løpet av disse dagene. ESN Tilburg (Erasmus Student Network) er også svært aktive gjennom hele semesteret, så utfordringen er faktisk å få tid til å delta på alt som arrangeres. Det er også et bra treningstilbud for studenter og mange andre aktiviteter man kan engasjere seg i. Selv om all undervisning foregår på engelsk, tilbyr universitetet diverse språkkurs dersom man er interessert i det.

Tilburg, Tilburg Law School, Foto: privat

Undervisning i mindre grupper

Hovedgrunnen til at jeg valgte å studere utenlands var likevel mulighetene for faglig utbytte med internasjonalt perspektiv. Som utvekslingsstudent på masternivå følger man ikke et bestemt program, men får velge blant alle masterkurs/LLM-kurs. Jeg har fulgt fem fag, blant annet internasjonal miljørett, strafferett og menneskerettigheter. Ellers tilbys mange emner innenfor EU-rett og forretningsjus. Undervisningen foregår i mindre grupper, med en blanding av nederlandske studenter og studenter fra resten av verden.

Krav til deltakelse

Foreleserne er flinke og engasjerte, og de er tilgjengelige dersom man har spørsmål. Den største utfordringen har vært antall sider pensum som det forventes at du har lest på forhånd. Høyt nivå og krav til deltakelse i forelesningene gjør at du raskt får øvd opp ordforrådet - og lesehastigheten. Det er også vanlig med obligatorisk deltakelse, presentasjoner og ymse andre øvelser som inngår i karaktergrunnlaget. Inntrykket jeg sitter igjen med er at det er høy kvalitet på undervisningen, en god del flere sider å lese per studiepoeng sammenlignet med hjemme, men at selve eksamenen er enklere enn det vi er vant med fra UiO (noe som gjenstår å se..).

Fordelene av å studere i en mindre by

Selv om byen ikke er stor og full av severdigheter, klarer man fint å underholde seg et semester i Tilburg og omegn. Jeg har satt pris på å bo i en liten by hvor man møter kjente på gata, og med sykkel kommer man seg raskt rundt mellom campus og sentrum. Jeg har hatt et morsomt, inspirerende og lærerikt opphold, har blitt kjent med bra folk fra hele verden, og kan definitivt anbefale et semester ved Tilburg University.

 

Av Helene
Publisert 13. des. 2010 15:15 - Sist endret 14. des. 2010 09:53