Seminar om eID i offentlig forvaltning - sårbarhet, risiko og løsninger

Hva er risikoene ved bruk av eID i offentlig forvaltning, og hvordan bør disse håndteres? Dette var tema for seminaret «eID og offentlig forvaltning» som Digital velferdsstat og SODI – Samfunnssikkerhet og digitale identiteter holdt tirsdag 27. November. Seminaret samlet over hundre deltakere i Domus Bibliotheca

Bildet kan inneholde: ledd, stol, dress, offentlig tale, projeksjonsskjerm.

Marte Kjørven, SODI, og Ingunn Ikdahl, Digivel, presenterer programmet.

Der diskusjonen om bruk av eID ofte har dreid seg om bedrageri og svindel mellom private, hadde dette seminaret fokus på risikoene ved bruk av eID i offentlig forvaltning. Når det offentlige bruker eID som verktøy for å gi tilgang til sine tjenester, oppstår det risiko som kan ramme både brukere og det offentlige selv. Eksempelvis har andres eID blitt misbrukt av bedragere til å skaffe seg urettmessig utbetalinger under offentlige støtteordninger. Publikum fikk høre en serie relativt korte innlegg fra ulike aktører for å kartlegge bredden i problemstillingene.

Trude Myklebust (SODI) og Edvin Tengs Leirvåg (Digitaliseringsdirektoratet) åpner seminaret med en introduksjon til temaet eID.

[Bildetekst:] “Trude Myklebust (SODI) og Edvin Tengs Leirvåg (Digitaliseringsdirektoratet) åpner seminaret med en introduksjon til temaet eID.”

Etter at professor Ingunn Ikdahl og professor Marte Kjørven ønsket forsamlingen velkommen, holdt Edvin Tengs Leirvåg fra Digitaliseringsdirektoratet og førsteamanuensis Trude Myklebust fra UiO en generell introduksjon til temaet. Det ble blant annet presentert to hovedproblemer ved bruk av eID i offentlig forvaltning. Det første var identitetsmisbruk som følge av at eID i praksis er en universalnøkkel til mange ulike tjenester. Det andre var utenforskap og mangel på digital inkludering for brukere.

De to neste sesjonene ble holdt som «aktørstafetter» hvor forskjellige representanter fra forvaltningen holdt korte oppspill om sårbarhet og risiko sett fra deres perspektiv. I første del av denne stafetten var Nav, Skatteetaten og Brønnøysundregistrene representert. Marte Vidnes Jensen fra Nav snakket om viktigheten av at eID er tilgjengelig for alle brukergrupper, også EØS-arbeidstakere, og at det finnes gode løsninger for de som har vansker med å bruke eID. Samtidig ser Nav ulike typer svindel tilknyttet eID, for eksempel knyttet til ytelser under pandemien, og må ha systemer for å redusere dette. Trude Åsrum fra Skatteetaten trakk blant annet frem at de er avhengig av datakvalitet, ettersom folkeregisteret er selve grunnlaget for offentlig myndighetsutøvelse overfor borgerne. Stafettpinnen gikk så videre til Marie Lauten fra Brønnøysundregistrene. Hun snakket om deres utfordringer med manipulering av register ved hjelp av eID og hvordan de deltar i internasjonale pilotprosjekter for å komme problematikken til livs.

Etter pausen var brukerperspektivet i fokus, med representanter fra Likestillings- og diskrimineringsombudet,  Norsk Forbund for Utviklingshemmede og vitenskapelig assistent Mira Sofie Stokke fra Digital velferdsstat, som har skrevet master om innsattes tilgang til digitale tjenester. Innleggene i denne sesjonen viste både alvoret for enkeltpersoner når digitalt utenforskap møter en offentlighet som bygger på eID-løsninger, og hvordan ulike aktører arbeider for å belyse de rettslige rammene for dette.

Akademisk høyttenkning med Gisle Natvik, Inger Johanne Sand, Luca Tosoni og Kristin Bergtora Sandvik.

[Bildetekst: ]Akademisk høyttenkning med Gisle Natvik, Inger Johanne Sand, Luca Tosoni og Kristin Bergtora Sandvik

I tredje sesjon ble det holdt en «akademisk høyttenkning» mellom Professor Kristin Bergtora Sandvik og Professor emerita Inger Johanne Sand fra Universitetet i Oslo. Fra BI deltok Professor Gisle Natvik, mens Luca Tosoni fra Datatilsynet også delte interessante betraktninger. Temaet for høyttenkningen var hvordan vi skal tenke om eID i offentlig forvaltning fremover. Fokuset var blant annet på hvordan vi kan tilnærme oss dette feltet for å utvikle bedre, sikrere og mer brukervennlige løsninger for eID i offentlig forvaltning. Professor Sand kritiserte at kunnskapsutviklingen i så stor grad ligger til private selskaper, og pekte på den statsrettslige siden ved at det å være statsborger er så uløselig tilknyttet digitaliseringen. I relasjon til spørsmålet om digitalt utenforskap stilte Professor Sandvik spørsmål ved om ikke selvvalgt digitalt utenforskap er en menneskerett.

Trude Myklebust og Ingunn Ikdahl kunne til slutt takke seminarets aktører og deltakere for et vellykket arrangement som åpnet opp nye og uutforskede perspektiver ved bruk av eID i offentlig forvaltning, noe som forhåpentligvis motiverer etatene, brukere og akademikere til å løfte denne problematikken i tiden fremover.

Ønsker du å holde deg oppdatert på fremtidige arrangementer fra Digital velferdsstat? Meld deg på e-postlisten vår her.
 

Deltakernes presentasjoner:

 

Publisert 14. des. 2023 11:02 - Sist endret 18. des. 2023 16:22
About-image

Denne bloggen

Velferdsstaten er i stadig endring, og digitalisering skaper både nye svar og nye spørsmål. Denne bloggen tar opp temaer og presenterer nyheter fra prosjektet Digital velferdsstat ved juridisk fakultet. Prosjektet samarbeider tett med Arbeids- og velferdsdirektoratet (NAV). Bildene på bloggen er generert av kunstig intelligens gjennom nettsiden wombo.art