Kvinne-, kjønns- og likestillingsperspektiver på retten har en lang tradisjon som forskningsfelt på Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo. Nå har arbeidet munnet ut i en ny antologi om kjønn og rett i jusstudiet.
Aktuelle saker

Cecilia Bailliets førelesing «Kvinnelege flyktningar og kjønnsforfølging» er blitt inkludert i FNs audiovisuelle bibliotek om internasjonal rett. I førelesingsserien bidreg leiande internasjonale akademikarar med førelesingar om dei fleste tema innan internasjonal rett.

Det tverrfaglege forskingsprosjektet ENROL vil undersøkje kva for moglegheiter EU har til å hindra utholinga av rettstryggleiken mellom medlemsstatane.

Kirsten Sandberg får Redd Barnas Barnerettighetspris 2021 for sitt arbeid med barns rettigheter i Norge og internasjonalt. Prisen deles ut på barnekonvensjonens dag i november.

På Verdens naturvernunions (IUCN) kongress i Marseille i september ble Christina Voigt valgt til leder av Verdenskommisjonen for miljørett (WCEL) i en 4-årsperiode frem til neste kongress.

To av UiOs fem hovedpriser går i år til forskere ved Det juridiske fakultet: Prisen for yngre forskere går til Maja Janmyr, og Forskningsprisen går til Andreas Føllesdal og Geir Ulfstein ved PluriCourts.

UiO:Norden-forskningsprosjektet Nordic Branding har lansert ny blogg i sammenheng med formidlingsplanen i dets siste offisielle år. Nordic Branding er et interdisiplinært forskningsprosjekt som utforsker Norden og de nordiske landene som merkevare.

Aalborg universitet utnevner professor Kirsten Sandberg fra Institutt for offentlig rett til årets æresdoktor ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet. Den formelle utnevnelsen vil skje 13.mars 2021.

Norsk kvinnesakssforening har tildelt Gina Krog-prisen for 2020 til professor Anne Hellum ved Institutt for offentlig rett. I begrunnelsen for tildelingen av hedersprisen legger komiteen særlig vekt på Hellums deltagelse i det internasjonale kvinnerettsarbeidet i Afrika, samt hennes innsats knyttet til kvinnekonvensjonen i Norge.

I begynnelsen av mars dro lagmann Mette Jenssen til Brussel for å snakke om klarspråksatsingen i norske domstoler, på invitasjon fra selveste EU-kommisjonen.

Instituttet har fått et nytt forskningsrådsprosjekt - RIPPLES. Professor Ingunn Ikdahl deltar i dette, samt et annet nytt prosjekt Forskningsrådet har innvilget til Det juridiske fakultet.
Begge prosjektene berører velferdsrettslige spørsmål i bred forstand: De juridiske etterdønningene av 22. juli og vilkårene for fangers helse er fokus i denne forskningen.

H.M. Kongens gullmedalje tildeles en fremragende, yngre forsker for et vitenskapelig arbeid bedømt ved Universitetet i Oslo. Anniken Sørlie får medaljen for sin avhandling The right to gender identity. A grounded life cycle perspective.

Regler om strafferettslig utilregnelighet finner vi i alle rettssystemer. Førsteamanuensis Anders Løvlie var i forrige uke i Georgia og holdt et foredrag om norske og georgiske utilregnelighetsregler ved Georgian University.
Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) tilbyr stipender for jusstudenter som skal skrive masteroppgave med leveranse høsten 2019 eller våren 2020.
Satsingen på klart språk er enda i startfasen ved Det juridiske fakultet, men hos studentene som jobber i rettshjelpstiltaket Juridisk rådgivning for kvinner (JURK) er det allerede en integrert del av arbeidshverdagen. Prosjektleder for klarspråksatsingen Jon Christian Fløysvik Nordrum møtte erfarne medarbeidere og nytilsatte i JURK til en samtale om klarspråk 15. januar. Han fant fort ut at det var han som hadde mest å lære. Juridisk fakultetet ønsker å samarbeider med JURK om klarspråksatsingen.

Tema for den første lovkonferansen er lovgivningsutfordringer i det 21. århundre. 4. og 5. juni samles akademikere og praktikere for å diskutere hvordan vi kan lage et bedre lovspråk og hvordan vi på en god måte kan digitalisere lovgivning og forvaltning.

Førsteamanuensis ved Institutt for offentlig rett, Jon Christian Fløysvik Nordrum er intervjuet i siste utgave av Forskerforum om klarspråk og sin rolle som klarspråkforsker.

Den danske UNICEF-prisen gis til en person, organisasjon eller virksomhet, som gjennom flere år har ytt en særlig innsats for barn i Danmark eller internasjonalt.

I forbindelse med Kongeparets besøk til Kina i oktober samarbeider Kunnskapsdepartementet, Norges forskningsråd, Chinese Academy of Social Sciences (CASS), NUPI og andre institusjoner om et norsk-kinesisk forskningssymposium 16.-17. oktober og tilhørende møter.

Postdoktor Nertila Kuraj går 1. november i gang med sitt forskningsprosjekt som vil fokusere på den miljømessige reguleringen av uforutsett risiko knyttet til syntetisk biologi (SynBio).
I radioprogrammet Språkteigen forteller førsteamanuensis Jon Christian F. Nordrum hvordan jusstudenter skal lære å skrive på en enkel og forståelig måte.
Nordrum tar over fra 1. juli 2018.

Professor Jo Stigen intervjues i Studio 2 på P2 og gjør rede for betydningen av internasjonale strafferettsdomstoler.

Direktør for PluriCourts, professor Geir Ulfstein, ble 15. mars valgt inn i Den historisk-filosofiske klassen, i gruppen for rettsvitenskap.

Professor Ingunn Ikdahl er intervjuet i Kilden om kjønnsperspektiver i forskning, og i fagfeltet rettsvitenskap. "Å bruke kjønnsperspektiv som linse når man studerer retten viser frem sammenhenger og reiser spørsmål som ellers er vanskelige å få øye på" (Kilden kjønnsforskning.no).