Rett, samfunn og historisk endring
Den rettshistoriske forskergruppen arbeider med rettens tids- og endringsdimensjoner.

Gamle bøker fra Det juridiske fakultet. Copyright: UiO.
Forskningen foregår på tvers i fakultetet og i samarbeid med andre juridiske og historiske forskningsinstitusjoner i inn- og utland. Forskergruppen samarbeider nært med Rettshistorisk samling.
Aktuelle prosjekter
Grunnloven. Historisk kommentarutgave 1814 - 2016
Dette vil bli en omfattende historisk kommentarutgave til alle Grunnlovens bestemmelser fra 1814 til i dag. Slik vil Grunnlovens helhet og enkelte bestemmelser bli satt inn i ulike rettslige og historiske sammenhenger.
.
Offentlighet og ytringsfrihet i Norden, 1815-1900
|
Prosjektet vil undersøke de historiske forutsetningene for ytringsfrihetens og offentlighetenes fremvekst i Norden etter 1815 i et internasjonalt perspektiv.
|
Landslovsprosjektet/ Magnus Lagabøters Landslov 750 år
Landslovsprosjektet består av fleire ulike prosjekt, med ulike finansiering og knytt til ulike institusjonar, som alle arbeider med Landslova av 1274. Jørn Øyrehagen Sunde ved Institutt for offentlig rett koordinerer forskings- og formidlingsinnsatsen både som professor ved Universitetet i Oslo og forskar på Nasjonalbiblioteket.I 2024 vil den samla lovgjevinga til Magnus Lagabøter verta gjeven ut både i ei tekstkritisk utgåve, ei normalisert norrøn utgåve, og omsett til norsk og engelsk.
Kontroll av kapital
Innen økonomisk historie og økonomisk teori har rettens rolle i den senere tid fått en mer fremskutt plass. Dette nye fokuset på forholdet mellom retten og økonomien er ingen tilfeldighet, snarere er tema blitt satt på dagsorden gjennom den senere tids økonomiske uro og kriser i Europa og USA. Med uroen og krisene som bakgrunn fremstår kontroll av kapital som en av vår tids mest sentrale temaer.
Mellomkrigstidens statsrett
Følgene av 1. verdenskrig for den globale statsstrukturen og forfatningstenkning kan neppe overvurderes. Med 15 millioner døde og en traumatisert krigsgenerasjon formet det seg andre livsmønstre og kulturelle praksiser, ofte kalt modernismen. Forskergruppen vil initiere seminarer og bokutgivelser for på nye måter å belyse norsk, nordisk og internasjonal forvaltningsutvikling i mellomkrigstiden. Prosjektet skjer i samarbeid med forskere i Bergen og Oslo. I 2021 starter forskergruppen opp et nytt prosjekt med tittelen Mellomkrigstidens statsrett.
Rettshistoriske lunsjseminarer
Rettshistorisk lunsjseminar har pågått uavbrutt siden høsten 1997. Også før den tid ble det avholdt seminarer med retthistoriske temaer, men prosjektet med de regelmessige møtene ble påbegynt da professor Dag Michalsen ble professor etter Gudmund Sandvik. Les mer om rettshistoriske lunsjseminarer her.
Bokserien: Oslo Studies in Legal History
|
Fordom og forventningEi Handbok i rettshistorisk metode Tema for boka er kontekstualisering, omgrepshistorie, historisk kompara-sjon og intertekstuell lesing som metodiske grep ved bruk av rettshistoriske kjelder. Desse tema er handsama på bakgrunn av refleksjonane til åtte retts-historikarar rundt eigen metodebruk. |