English version of this page

Nye rettssosiologiske perspektiver på deglobalisering

Universitetet i Oslo har fått midler fra Forskningsrådet til å forske på hvordan nasjonalstater i økende grad ønsker å beskytte sine landegrenser. – Midlene vil styrke rettssosiologisk forskning i Norge.

Prosjektet «Rettslig regulering og deglobalisering: Rettssosiologiske perspektiver på teknologi, migrasjon, demokrati og krig» (DEGLOBAL) skal samle internasjonale forskere innen rettssosiologi som jobber med tema juridisk regulering og regelutvikling innen felt som teknologi, migrasjon, immigrasjons- og integreringshåndtering, straff, krig, dyr og menneskerettigheter, samt demokratiutvikling.

– Prosjektet vårt tar opp det høyaktuelle spørsmålet om «deglobalisering» fra et rettssosiologisk perspektiv og gjør det gjennom en rekke nordiske og internasjonale initiativer, forteller Peter Scharff Smith.

Portrait of Peter Scharff Smith
Professor i rettssosiologi Peter Scharff Smith. Foto: Privat

De siste årene har den juridiske reguleringen av teknologi, migrasjon, demokrati og krig blitt stadig mer omstridt, delvis på grunn av deglobalisering.

– Med deglobalisering menes en bevegelse mot mektigere isolasjonistiske nasjonalstater og regionale blokker, et trekk bort fra liberal internasjonalisme, økende restriksjoner på handel og et politisk fokus på lokale løsninger og minskende gjensidig avhengighet i verden, forteller Scharff Smith.

Ambisjonen er både å kartlegge og å forstå konsekvensene av at nasjonalstater i økende grad ønsker beskytte sine landegrenser og motarbeider internasjonale institusjoners forsøk på rettslig regulering.

Et rettssosiologisk perspektiv

DEGLOBAL består av seks «aktivitetsklynger» og er et bredt spekter av ulike aktiviteter: seminarer, workshops, konferanser, forskningsopphold i utlandet og etablering av nye nettverk.

– Målet vårt er å gjøre den rettssosiologiske forskningen i Norge mer synlig i offentligheten. Vi vil vise hvordan rettssosiologiske perspektiver og metoder skaper nye banebrytende forskningsprosjekt og kunnskap, forteller Sandvik.

Portrait of Kristin Bergtora Sandvik
Professor i rettssosiologi Kristin Bergtora Sandvik. Foto: UiO

– Vi vil fokusere på tradisjonelle rettssosiologiske begrep og temaer, som rettspluralisme, fengselsforskning, rettsmobilisering og menneskerettigheter, men også nye temaer som rettssosiologiske perspektiver til regulering av krig og katastrofer, digitalisering, dyrevern og kunstig intelligens, forteller Sandvik.

Prosjektet har medlemmer med ulik akademisk bakgrunn og metodiske verktøykasser som skal bidra til vitenskapelig fornyelse ved bruk av rettssosiologiske perspektiver.

– Prosjektet har forskere fra Ghana, Norge, Pakistan, Danmark, Sverige, Bangladesh, USA, Australia og Storbritannia. For et prosjekt som nettopp prøver å forstå deglobalisering som fenomen, er dette mangfoldet en stor styrke, forteller Sandvik.

Du kan lese mer om prosjektet, arrangementene og deltakernes forskningsinteresser på IKRS sine nettsider.

Kontakt

Se også:

Fakta om DEGLOBAL:

Forskningsprosjektet «Rettslig regulering og deglobalisering: Rettssosiologiske perspektiver på teknologi, migrasjon, demokrati og krig» (DEGLOBAL) samler nordiske og internasjonale rettssosiologiske forskere som jobber med juridisk regulering og forskning på regulatorisk utvikling innenfor felt av teknologi, migrasjon og immigrasjon, samt straff, krig, menneskerettigheter og demokrati.

Målet er å identifisere og forstå scenarier for en mindre tilkoblet fremtid, der nasjonalstater i økende grad beskytter sine grenser og bekjemper internasjonale institusjoner og deres juridiske standarder.

Prosjektet er finansiert av Norges forskningsråd og er aktivt fra 2023 til 2026.

Av Per Jørgen Ystehede og Maud Hol
Publisert 1. feb. 2024 21:38 - Sist endret 28. mars 2024 09:06