Blogg: Retten i trygdeskandalen

Publisert 16. jan. 2023 19:29

Hausten 2022 vedtok Stortinget ei rekkje endringar i folketrygdlova for å hindre feilpraktisering av EØS-regelverket for trygdeytingar på tvers av landegrensene. Lovendringane underbyggjer den rådande forteljinga om trygdeskandalen som ein EØS-skandale, der hovudårsakene var manglar i lovgjevinga og i praktiseringa av EØS-retten. Men kan hende vi heller står overfor ein generell rettsstatsskandale?

Publisert 15. nov. 2022 08:34

Mer enn tre år etter at Solberg-regjeringen erkjente at Nav hadde praktisert trygdereglene feil og lovet at alle steiner skulle snus for å rydde opp i saken, publiserte Aftenposten denne uken en sladdet versjon av en rapport fra 2014: «Eksport av velferdsytelser. En gjennomgang av problemstillinger knyttet til eksport av velferdsytelser».

Nå som deler av den over 100 sider lange rapporten er publisert, er spørsmålet: Hva viser den delen av innholdet som nå har blitt kjent? Er det egentlig noe nytt her? 

Publisert 29. okt. 2022 16:43

Det er nå tre år siden Trygdeskandalen ble kjent på en helt ekstraordinær pressekonferanse den 28. oktober 2019. Arbeids- og sosialministeren, Riksadvokaten og Nav-direktøren sto frem med et felles budskap. Nav hadde feiltolket EØS-reglene. Mottakere av sykepenger, arbeidsavklaringspenger eller pleiepenger hadde fått urettmessige avslag og krav om tilbakebetaling fordi de hadde oppholdt seg i andre EØS-land. Feilen hadde også ført flere straffedommer som var blitt gjennomført med soning i fengsler.

Hva har skjedd med saken i de tre årene som har gått?

Publisert 19. feb. 2021 12:40

I Kontroll- og konstitusjonskomiteens siste høring om Trygdeskandalen kom en interdepartemental utredning fra 2014 i fokus. Vi har forsøkt å få innsyn i denne utredningen siden oktober, og har først nå fått vite at Kongen i statsråd har avslått innsynsbegjæringen. I tidligere blogginnlegg har vi skrevet om at regler og praksis som tilsier at regjeringen skulle og burde gitt innsyn.

Dette blogginnlegget handler om hvorfor innsyn også er viktig for å få klarhet i om ofrene for Trygdeskandalen kan ha krav på oppreisning.

Publisert 26. nov. 2020 17:50

De siste dagene har noe så usexy som en «interdepartemental utredning» fått mye plass i mediebildet. Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har bedt om innsyn i rapporten, men fått avslag fra departementet. Utredningen ble ikke kjent før den ble omtalt i granskingsutvalgets rapport, Blindsonen, i august i år. Finn Arnesen, leder av det regjeringsoppnevnte granskningsutvalget, har nå uttalt til Rett 24  at «Det man trenger å vite om denne arbeidsgruppens arbeid står i Nav-rapporten.»

Dette blogginnlegget handler om hvilket grunnlag det er for å slå seg til ro med det som står.

Illustrasjon: Tau bundet sammen som et nav med eiker

Blogg: Retten i trygdeskandalen

Trygdeskandalen involver et mangfold av rettslige spørsmål. I denne bloggen nøster fakultetets ansatte i de enkelte trådene. Hvert innlegg står for forfatternes regning, men er faglig vurdert av redaktørene. Se også ressurssiden.