Faggruppe i klimarett

Faggruppen fokuserer på klimarettslige spørsmål, særlig innenfor folkerett, menneskerettigheter, flyktningerett, barnerett, urfolksrett og offentlig rett.

to hender holder en klode

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Klimautfordringene er komplekse og byr på mange nye rettslige utfordringer. For å nå målene i Parisavtalen må samfunnet og økonomien endres gjennomgripende. Jussen er et sentralt verktøy for å få på plass slike systemendringer. Samtidig reiser mulige løsninger på klimautfordringene og deres konsekvenser en lang rekke rettslige spørsmål.

Faggruppen skal plasseres i diskurs- og forskningsfronten på disse temaene, og etablere et livlig og mangfoldig debattmiljø. Vi ønsker å både gi en plass til utveksling av rettslige synspunkter, videre forskning rundt disse temaene og kobling til studentmiljøet for diskusjon og utveksling om dagsaktuelle hendelser eller utviklingstrekk som, for eksempel, rollen av (nasjonale og internasjonale) domstoler, klimasøksmål, konsekvensutredning for petroleumsvirksomhet, ansvar av
private aktører, ansvar for eksporterte klimagassutslipp («ekstraterritorialitet»), menneskerettigheter, generasjonsrettferdighet, barnas rettigheter til et stabilt klima osv.

Aktivitet

Vi har allerede et godt, men spredt forskningsmiljø på fakultetet. Faggruppen ønsker å bringe ressurspersonene sammen og øke miljøets synlighet, samt kontakt med studentene.

Gruppen skal ha regelmessige debattmøter om aktuelle problemstillinger for å øke bevisstheten rundt klimarett og for å holde hverandre oppdaterte om rettsutviklingen. En gang i året skal det organiseres et større forum "University of Oslo - International Climate Law Forum" som setter faggruppen på den internasjonale dagsorden og for å øke kunnskapsgrunnlaget.

Faggruppen skal jobbe for inkludering av klimarettslige hensyn i relevante fag ved fakultetet.

Vi har månedlige møter der vi diskuterer aktuelle temaer innen klimarett. Ta kontakt med Mahalet Tadesse som melder deg på mailinglisten, hvis du ønsker å bli orientert om møtene.

Medlemskap

Primærmedlemmer:

  • Christina Voigt, Professor, IOR, leder (ekspert i internasjonal klimarett)
  • Ole Kristian Fauchald, Professor, IOR (ekspert i miljørett - nasjonal og internasjonal, og i handels- og investeringsrett)
  • Elsabe Boshoff, PhD cand., SMR (fokus på forhold mellom klima og menneskerettigheter, barns rettigheter)
  • Catherine Banet, Professor, NIFS (ekspert i europeisk klimarett og energirett)
  • Heidi Sydnes Egeland, stipendiat (EU/EØS klimarett, internasjonal klimarett mv.)

Assosierte medlemmer:

  • Inger Johanne Sand, prof. emerita (fra 1.1.2023), IOR (fokus på regulering av kompleksitet, teknologiutvikling og usikkerhet, demokrati og rettsstat i møte med klimaendringer)
  • Rosa Manzo, førsteamanuensis i internasjonal miljørett ved USN, campus Ringerike (klimarettferdighet)
  • Hans Christian Bugge, prof. emeritus (miljørett, rettslig gjennomføring av norsk klimapolitikk)
  • Kirsten Sandberg, prof. UiO (barnas rettigheter)
  • Gentian Zyberi, prof., SMR (menneskerettigheter, folkerett)

Medlemskap er åpent for både studenter, vitenskapelige og administrative ansatte på fakultetet. For å melde deg inn i gruppen, send en e-post til Prof. Christina Voigt.

Varighet

Faggruppen er opprettet med tre års varighet f.o.m. 1. august 2022.

 

Publisert 24. aug. 2022 15:46 - Sist endret 15. apr. 2024 11:25