English version of this page

Rett, samfunn og historisk endring

Den rettshistoriske forskergruppen arbeider med rettens tids- og endringsdimensjoner. Forskningen foregår på tvers i fakultetet og i samarbeid med andre juridiske og historiske forskningsinstitusjoner i inn- og utland. 

Gamle bøker fra Det juridiske fakultet.

Gamle bøker fra Det juridiske fakultet. Copyright: UiO.

Forskergruppen samarbeider nært med Rettshistorisk samling.

Forskergruppen arbeider for tiden særlig med fire overordnede forskningsområder: Magnus Lagabøters Landslov og middelalderrettOffentligrettens historieInternasjonale rettshistorier; og Formuerettens historie.

Gruppen holder også en seminarrekke som normalt møtes 1-2 ganger per måned, og den driver en rekke prosjekter inkludert et internasjonalt nettverksprosjekt, DigiReg.

Magnus Lagabøters Landslov og middelalderrett

Forskergruppen tar aktiv del i forsknings- og formidlingsarbeidet om kong Magnus Lagabøters Landslov 750 år, i 2024. Forskning om Landslovens bakgrunn, karakter og betydning har pågått en stund, men har nå fått en særlig intensitet. Det nasjonale Landslovsprosjektet består av flere ulike prosjekt med ulik ekstern finansiering og ulik tilknytning til institusjoner. Landslovsprosjektet består av fleire ulike prosjekt, med ulike finansiering og knytt til ulike institusjonar, som alle arbeider med Landslova av 1274.

Jørn Øyrehagen Sunde ved Institutt for offentlig rett koordinerer forskings- og formidlingsinnsatsen både som professor ved Universitetet i Oslo og forskar på Nasjonalbiblioteket. Saman med professor Erik Opsahl leia Sunde prosjektet "Social governance through legislation" ved CAS hausten 2021 og våren 2022. I 2024 vil den samla lovgjevinga til Magnus Lagabøter verta gjeven ut både i ei tekstkritisk utgåve, ei normalisert norrøn utgåve, og omsett til norsk og engelsk.

Les mer om prosjektet

Offentligrettens historie

Forskergruppen arbeidet med forfatningshistoriske temaer i årene mellom 2012 og 2021, med omfattende ekstern finansiering. I denne tiden utga forskergruppen en rekke bøker og andre publikasjoner og i perioder var det flere titalls forskere som ga bidrag. Se her for en kort oversikt: Grunnloven. Historisk kommentarutgave 1814 - 2020 - Institutt for offentlig rett (uio.no).

Forskergruppen arbeider nå frem en forvaltningsrettens historie. Av stor betydning er prosjektet Norsk politirettshistorie som gir viktige bidrag til en offentlighetens historie. Se videre Norsk politirettshistorie 1686-2016 - Det juridiske fakultet (uio.no).

Mellomkrigstidens statsrett er også et sentralt tema for gruppen. Følgene av 1. verdenskrig for den globale statsstrukturen og forfatningstenkning kan neppe overvurderes. Med 15 millioner døde og en traumatisert krigsgenerasjon formet det seg andre livsmønstre og kulturelle praksiser, ofte kalt modernismen. Forskergruppen vil initiere seminarer og bokutgivelser for på nye måter å belyse norsk, nordisk og internasjonal forvaltningsutvikling i mellomkrigstiden. Prosjektet skjer i samarbeid med forskere i Bergen og Oslo. Dag Michalsen koordinerer forskergruppens arbeid på dette feltet. Les mer om prosjektet her.

Norsk politirettshistorie 1686-2016 er eit forskingsprosjekt hovudsakleg finansiert av Politidirektoratet og Universitetet i Bergen. Prosjektet er leia frå Juridisk fakultet i Bergen av Anne Lise Fimreite og Gert Johan Kjelby, i samarbeid med Jørn Øyrehagen Sunde ved Institutt for offentlig rett, Universitetet i Oslo. Les mer om prosjektet her.

Se også om forskergruppens deltakelse i de avsluttede UiO-Norden-prosjektene  Offentlighet og ytringsfrihet i Norden, 1815-1900 og Sivilsamfunn i Norden.

Internasjonale rettshistorier

Forskergruppen arbeider med å utvide sin forskning på folkerettens historie og har initiert et prosjekt om EU-rettens historie: History and Law in European Integration

Formuerettens historie 

Forskergruppen tar sikte på å utvikle et betydelig formuerettshistorisk prosjekt. Det avholdes nå seminarer om tematikken.

Innen økonomisk historie og økonomisk teori har rettens rolle i den senere tid fått en mer fremskutt plass. Dette nye fokuset på forholdet mellom retten og økonomien er ingen tilfeldighet, snarere er tema blitt satt på dagsorden gjennom den senere tids økonomiske uro og kriser i Europa og USA. Med uroen og krisene som bakgrunn fremstår kontroll av kapital som en av vår tids mest sentrale temaer.

Se også Kontroll av kapital med så langt en utgivelse (Kontroll av kapital 1814-1917).

Les mer om delprosjektet Kontroll av kapital 1814-1917

Nettverksprosjektet DigiReg

Prosjektet "Rettsstatsutvikling gjennom digital formidling av rett" (DigiReg) er eit internasjonalt nettverksprosjekt finansiert av Norges Forskningsråd gjennom JUREVAL-midlene i en fireårsperiode (2023-2027). 

Hovudmålet med Digirett er å styrka rettsstaten gjennom å utvikla ein regulativ modell for digital formidling av rett. Prosjektet vil søkja å utnytta potensialet som ligg i den aktuelle digitaliseringa, slik at retten vert meir tilgjengeleg både for juristar og innbyggjarane. Innfallsvinkelen vil være tverrfagleg, og vil dra vekslar på både historisk og komparativ forskningskompetanse. Hovudmålet kan berre realiserast om juridisk metode vert utvikla slik at den er tilpassa formidlingsmåten. Ei utvikling av juridisk metode er difor eit delmål i Digirett-prosjektet. Det same er å avhjelpa behovet for rettshjelp gjennom utforminga av den regulative modellen.

Les mer om prosjektet her.

Rettshistoriske lunsjseminarer

Rettshistorisk lunsjseminar har pågått uavbrutt siden høsten 1997. Seminarene annonseres her på forskergruppens nettsider samt per epost til gruppens medlemmer.

Les mer om rettshistoriske lunsjseminarer her.

Bokserien: Oslo Studies in Legal History


Oslo Studies in Legal History er en bokserie som tar sikte på å utgi bøker som omhandler sentrale tema i rettshistorie. Forskergruppen utgir også viktige kildeskrifter i serien. Ansvarlig redaktør for bokserien er professor Dag Michalsen.

Rettshistorie i rettsstudiet

JUS3220 – Rettshistorie - Universitetet i Oslo

JUS5903 – Supreme Courts, Politics and Rule of Law in Europe: Past, Present and Future - University of Oslo
 

Publisert 30. nov. 2017 09:42 - Sist endret 22. nov. 2023 13:00

Kontakt

Leder
Professor Dag Michalsen 

Administrativ kontakt og webansvarlig

Margrethe Østbø

Vertsinstitutt
Institutt for offentlig rett

UTVALGTE PROSJEKTER

Under følger en oversikt over enkelte avsluttede prosjekter som har vært særlig sentrale i forskergruppefellesskapet.

Grunnloven. Historisk kommentarutgave 1814 - 2020

Den historiske kommentarutgaven til alle Grunnlovens bestemmelser fra 1814 til i dag er nå ferdigstilt og tilgjengelig i bokhandlene (august 2021). Grunnlovens helhet og enkeltbestemmelser settes inn i sine ulike rettslige og historiske sammenhenger. 

Bildet kan inneholde: gjøre, håndskrift, papir, papirprodukt, rektangel.     .

 

Offentlig Sivilsamfunn i Norden: Globale, transnasjonlae og regionale interaksjoner etter 1800

Dette UiO:Norden-prosjektet undersøkte sivilsamfunn både i og utenfor de nordiske landene gjennom en historisk, transnasjonal og komparativ tilnærming.

Les mer om prosjektet

Offentlighet og ytringsfrihet i Norden, 1815-1900

Dette UiO:Norden-prosjektet undersøkte de historiske forutsetningene for ytringsfrihetens og offentlighetenes fremvekst i Norden etter 1815 i et internasjonalt perspektiv. 

Prosjekter

Ingen pågående prosjekter